Sykkel Bornholm

Sykkelruter på Bornholm

Danmark er meget godt tilrettelagt for sykling, og Bornholm er ikke noe unntak. Som kartet ovenfor viser er det sykkelruter over hele øya. Klikk på kartet så får du litt større bilde.
Nasjonal sykkelrute 10 går rundt hele Bornholm og er ca. 104 km. lang. I tillegg er det skiltet 6 regionale sykkelruter på tilsammen ca. 130 km.
Høsten 2010 tilbrakte jeg et par uker på Bornholm. Jeg hadde på forhånd bestemt meg for å sykle noen turer, og "Guidebog til cykeloplevelser" var innkjøpt og studert.
Du kan lese mere om sykkel mm. på Bornholm her.


I tillegg til forannevnte finnes det slike guidebøker for resten av Danmark: Nordjylland, Vestjylland, Østjylland, Sydjylland, Fyn, Nordsjælland og Sydsjælland. Guidene utgis av Dansk Cyklist Forbund.

Jeg hadde leid et lite sommerhus utenfor Snogebæk i retning Dueodde. Nærmeste sykkelrute (rute 10) ca. 100 m fra huset.
Jeg skal nedenfor gi en kort beskrivelse av sykkelturene mine.
Total lengde angitt for hver tur er målt med egen sykkelcomputer, mens øvrige oppgitte avstander er beregnet etter kartet som fulgte med Guideboken.


Tur 1 - total lengde ca. 41 km.
Rute 10 fra bostedet - ca. 10 km på sykkelvei. Deretter hele rute 24 som er bare 2,6 km lang. Hele ruten går langs lite trafikkert vei. Deretter rute 21 til Nexø - ca. 12 km. Denne strekningen går delvis på lite trafikkerte veier, delvis sykkelvei. Og siste strekning - rute 10 fra Nexø tilbake til bostedet - ca. 10 km. Blanding av kantbane, sykkelvei og gate/vei gjennom Snogebæk og til bostedet.


Tur 2 - total lengde ca. 64 km.
Rute 10 fra bostedet og rute 24 se ovenfor. Rute 21 til Aakirkeby - ca. 5 km. Ruten går på småveier med lite trafikk. Rute 25 fra Aakirkeby til Almindingen - ca. 8 km. Ruten går på småveier til du kommer inn i Almindingen deretter på grus. Rute 22 gjennom deler av Almindingen og deretter en snarvei (ikke sykkelrute) til rute 21 vest for Aakirkeby. Rute 21, 24 og 10 tilbake til bostedet.
Les mer om Almindingen nedenfor.


Almindingen midt på Bornholm er en av Danmarks største skogområder - ca. 60 km2. Området er knutepunkt for flere av øyas sykkelruter og har mange vandrestier og grusveier. Her ligger også øyas høyeste punkt Rytterknekten 162 moh med et steintårn fra 1856 senere påbygget med et ståltårn. Oppe i tårnet har du utsikt over det meste av øya, og utover havet i alle retninger.


Tur 3 - total lengde ca. 71 km.
Rute 10 fra bostedet - ca. 10 km. Rute 24 se ovenfor. Rute 21 til Aakirkeby og videre på kantbane langs veien mot Rønne. Etterhvert over på sykkelsti på en av øyas gamle jernbanetraseer. Før Rønne passeres golfbanen og så inn i byen - ca. 20 km. Også inne i Rønne er sykkelrutene godt merket.  
Det blir en tur ned til havna og litt avslapping før jeg finner rute 10 sydover. Første strekning etter Rønne går i "skogsterreng", før ruten kommer ut på asfaltert sykkelvei før flyplassen. Videre på sykkelvei tilbake til bosted - ca. 27 km. Underveis sykler jeg nedenom Boderne for lunsj, et idyllisk sted nede ved havet.


Det har for en del år tilbake vært jernbane på Bornholm og flere steder på øya går sykkelrutene på de gamle jernbanetraseene.


Tur 4 - total lengde ca. 37 km
På denne turen bruker jeg bilen til Almindingen og parkerer på en fin parkeringsplass der hvor rute 26 krysser bilveien. Første etappe er rute 26 til rute 25 som følges til hovedveien like sør for Gudhjem - 12 km. Sykkelvei - grus og fast dekke - nesten hele veien. Sør for Gudhjem inn på rute 10 - som går på kantlinje langs hovedveien - inn til Gudhjem. Det er sykkelløp - "Bornholm Rundt" - denne dagen og det er mange syklister langs veien. Jeg tar en tur nedenom Gudhjem og slapper av litt på kaia. Videre langs den nye veien ut av byen nordover, i et par lange svinger opp til hovedveien, som jeg følger nordover mot Rø - ca. 10 km. Det er mange syklister og jeg får god pes når jeg prøver å henge meg på.
Fra rute 10 ved avkjøringen til Rø følges rute 23 langs veien til Rø og videre på grus til kryss med rute 26 - ca. 4 km.
Rute 26 først på grus gjennom Rø Plantage, så et stykke asfalt, før sykkelveien svinger inn i Almindingen nordfra. Resten av turen på grus til parkeringsplassen - 15 km. Det er mange grusveier på kryss og tvers i Almindingen, så jeg måtte følge godt med på skiltingen.


Tur 5 - total lengde ca. 58 km.
Rute 10 fra bosted til rute 24 - ca.10 km. Rute 24 - 2,6 km. Rute 21 til Aakirkeby - ca.5 km. Rute 25 fra Aakirkeby til Almindingen - ca. 8 km. Inn på rute 22 som går østover gjennom Almindingen (jeg må følge skiltingen nøye - det er mange steder å ta feil). Det er grusdekke mesteparten av ruten, men etterhvert inn på asfaltvei til Årsdale - ca. 18 km. Rute 10 fra Årsdale via Nexø og Snogebekk tilbake til bostedet - ca. 15 km.


Oppsummering
Bornholm er kjent for å ha flest soldager i Danmark, men ikke slik da jeg var der (august). Det var mye regn - en natt kom det 110 mm - og i tillegg tordenvær og kuling. Men de dagene det var sol var kjempefine 25 - 30 varmegrader. Så det ble da en del timer på stranda også.
Jeg har vært på Bornholm tidligere og kommer til å reise dit flere ganger. Det er fortsatt flere sykkelruter å velge i.