Alpint-Saalbach

Saalbach-Hinterglemm - Østerrike

I mine yngre dager kjørte jeg en del alpint og i perioden 1968 - 1975 deltok jeg i skirenn nasjonalt - slalåm og storslalåm.
Siden jeg bor i Hurdal - som har et alpinanlegg - begynte jeg å kjøre litt igjen da jeg gikk av med førtidspensjon i 2009.

I mars 2014 var jeg på en ukestur til Saalbach i Østerrike for å kjøre på ski.
Jeg reiste med STS Alpereiser - se her.

Jeg har bare vært i Østerrike en gang tidligere - i Kitzbuhel. Der kjørte jeg bl.a. den berømte utforløypa. Selvfølgelig ikke "rett utfor", men jeg har sett hele løypa og vet hvor tøff den er.


Skianlegget Salbach-Hinterglemm-Leogang er et sammenhengende system - et av de største i Østerrike. Anlegget består av 55 heiser og ca. 200 km løyper. Det er gode muligheter for å ta kortere eller lengre rundturer i systemet.

Du kan lese om anlegget her.           Bilder fra turen finner du i fotoalbumet.


Turen gikk med Norwgian fra Gardermoen til Salzburg og buss derfra. Vi måtte vente en stund på flyet fra Sverige før vi kunne starte bussturen.

Jeg hadde bestilt en Alpe Inclusive-pakke, som omfatter overnatting, 6 dagers halvpensjon
(frokost og middag), og heiskort i 6 dager. Jeg bestilte i tillegg skiutstyr for 6 dager.

Vel fremme ble jeg sluppet av bussen utenfor Pension Iris, hvor jeg skulle tilbringe denne uken. En meget god frokost ble servert av vertinnen Inga kl. 7.30 - 9.30 hver dag.
Middag hver kveld ble servert hos naboen Pension Ripper (3 retters hver kveld).
Jeg innstallerte meg på rommet i 3 etg. med utsikt opp mot sentrum og fjellene ovenfor - et koselig rom med dusj/wc og en liten balkong.
For å unngå kø dro jeg rett opp på skiutleia - Snow Academy ved torget, for å få utlevert ski, støvler, staver. Jeg hadde betalt for skiutstyr Prestige som skulle være av god standard.
Men for meg som er vant til konkurranseski/-støvler var ikke dette noen høydare, så jeg byttet utstyret og betalte meg opp til en bedre standard allerede etter en dags kjøring.

Selskapet hadde flere guider (norske, svenske og finske) i Saalbach, og det var lagt opp til et variert ukesprogram:
- velkomstmøte var allerde samme dag
- det var 3 dager med guidet felles skiskjøring (jeg ble bare med på første dagen)
- Afterski hørte selvfølgelig med
- ellers var det bla. Piknikkbuffe i bakken, Fondueaften mm.

Jeg ble med på den guidede skikjøringen bare første dag - for å bli litt kjent. Men det var tett tåke og sludd så det gikk dårlig med å bli kjent. Forøvrig var det strålende vær resten av uken.

Vi fikk selvfølgelig også utdelt kart over alle bakker, heiser etc. Med 55 heiser og 200 km preparerte løyper var dette kartet en god hjelp for å bli kjent. I tillegg var også alle de 40 serveringsstedene i bakken avmerket på kartet. Her er det fint å slappe av med litt mat og/eller drikke.

Siden jeg reiste dit i perioden 15 - 23 mars  ble det ganske varmt utover dagen. Bakkene som var topp preparerte hver morgen, ble derfor raskt løse og "tunge" å kjøre. Selv om jeg hadde kjørt en del både i Trysil og i alpinbakken der jeg bor, ble det slitsomt for en pensjonist utover dagen. Jeg valgte derfor å starte ganske tidlig og kjøre til lunsj. Da dro jeg tilbake til bostedet for en god dusj, og så gikk turen opp i byen for lunsj.
Stamstedet ble Bauers Skialm, som ligger i gata oppover til høyre når du står på torget - like ved gondolheisen til Kohlmais. Her kunne jeg sitte på terrassen i sola, med utsikt til bakkene på andre siden av dalen, og nyte enkel god mat og godt drikke.

En uke går fort og snart var det lørdag og tid for hjemreise, med buss til Salzburg og flyet hjem.
En fin uke for en pensjonist.


Ut fra erfaringen med skiutstyret ville det nok vært en fordel å ta med eget utstyr, da det utstyret jeg har er bedre enn det jeg fikk leid. Det er jo også en fordel med utstyr du kjenner.
Men det koster noen kroner å ta med utstyret på flyet. Det var flere av de andre som hadde eget utstyr.